top of page

Informatie

Op zoek naar informatie over bepaalde ziektes of gezondheidsproblemen? Hieronder vindt u een aan aantal links naar interessante en informatieve sites.
Houdt er rekening mee dat niet alles wat u leest op internet bij u van toepassing hoeft te zijn. Als u vragen heeft over wat u gelezen heeft, bespreek het dan gerust bij een volgend contact.

Kosten van de zorg

Uw zorgverzekeraar vergoedt altijd uw bezoek aan de huisarts. Huisartsenzorg zit in het basispakket. Er geldt geen eigen risico voor. Wel kunnen er kosten verbonden zijn aan de medicijnen die de huisarts u voorschrijft of de behandeling waar hij/zij u voor doorverwijst. Het kan dus zijn dat u moet (bij-)betalen voor:

  1. de medicijnen die de huisarts u voorschrijft

  2. de behandeling door een medisch specialist, fysiotherapeut, psycholoog of andere zorgverlener waar de huisarts u naar verwijst

  3. laboratorium- of röntgenonderzoek dat de huisarts u voorschrijft.

Als de huisarts medicijnen voorschrijft of u doorverwijst, krijgt u bijna altijd te maken met het eigen risico.

Dat betekent dat u de kosten zelf betaalt tot aan het maximum van uw eigen risico. In 2024 heeft iedereen van 18 jaar en ouder een verplicht eigen risico van 385 euro.

Of de kosten boven het eigen risico wel, niet of gedeeltelijk vergoed worden, hangt ook af van uw zorgpolis.

Als u meer wilt weten over wat bepaalde onderzoeken u zullen gaan kosten, kunt u bijvoorbeeld kijken op de website van DvU , het lab voor microbiologisch onderzoek PAMM of van het maxima medisch centrum.

Thuisarts

Op Thuisarts.nl vindt u informatie over de meest voorkomende klachten en aandoeningen. Deze informatie is gebaseerd op de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. U kunt er zoeken op woorden of op lichaamsdeel. U kunt er ook adviezen vinden of u met een bepaalde klacht zelf al iets kan doen of dat u beter een afspraak kan maken bij de huisarts. Er staan ook keuzehulpen om u te helpen kiezen welke behandeling het best bij u past.

Reizigersadvisering

In huisartsenpraktijk de Pelikaan bieden wij geen reizigersadvisering aan. Op de site van het LCR kunt u de reizigersadviezen per land vinden en ook de adressen waar u in de buurt terecht kan voor reizigersadvies en vaccinaties.

Rijvaardigheid en medicijnen

Op de site rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u informatie opzoeken over de invloed van medicatie op uw deelname aan het verkeer en meer informatie over de wettelijke bepalingen hierbij.

Alcohol, tabak en drugs

Bij het Trimbos instituut kunt u veel informatie vinden over alcohol, roken of drugs. De site gameninfo.nl biedt meer informatie als u op zoek bent naar de verschillen tussen normaal gamegedrag en een verslaving. U kunt bij vragen over het gebruik van nicotine, alcohol of drugs ook bellen met de infolijn van het trimbos instituut 0900-1995 ( 10 cent/minuut) of neem contact op met de praktijk.

Zwangerschap en kraamtijd

Op zizobrabant kunt u informatie vinden over welke zorgaanbieders actief zijn, en kunt u veel antwoorden vinden op vragen over zwangerschap , bevallen en kraamtijd.

bottom of page